Izbor klime prema nameni i tipu prostorije

Prioritet u izboru odgovarajućeg klima uređaja za određeni prostor trebalo bi da bude odnos potrošene snage (potrošene električne energije) i učinka. Što je odnos bolji to če prostor biti bolje rashlađen ili zagrejan uz minimalne troškove.

Pri izboru klima uređaja koji će se koristiti i za grejanje potrebno je uzeti jači uređaj (za oko 30%) nego što je potreban za hlađenje.Nekvalitetniji klima uređaji, iako se pravilno uzmu u obzir svi dole navedeni parametri ne mogu kvalitetno zagrejati prostor kada je spoljna temperatura oko ili ispod nule (pri tom stalno rade jer ne mogu postići zadatu temperaturu trošeći pri tom i veću količinu električne energije ).Proističe da pri izboru klima uređaja koji će se koristiti i za grejanje treba uzeti kvalitetniji klima uređaj – po mogućnosti inverter koji rade i do -15 C spoljne temperature trošeći pritom i do 40% manje električne energije nego standardni uređaji.Svakako treba imati u vidu i razvrstavanje uređaja prema energetskoj klasi – koeficijentima EER i COP.

-namena i oblik prostora

Nije svejedno klimatizovati kuću,stan,kafić ili veliki otvoreni prostor. Potrebno je prvo razmotriti oblik objekta koji se klimatizuje – npr.u stanu sa mnogo soba neće biti moguće klimatizovati celi stan sa jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dve sobe,dok će u manjoj garsonjeri koja nema previše zidova jedan uređaj biti i više nego dovoljan.Bitna je i površina stakala prozora i zidova prostora-niži prostori sa manje prozora mogu se klimatizovati slabijim uređajem nego oni sa visokim zidovima i dosta prozora (poput prodajno izložbenih prostora).Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća,potreban je jači uređaj jer se tako smanjuje vreme ponovnog hlađenja prostora nakon zatvaranja vrata.

Sledeci faktor ,broj soba u prostoriji .Poslovne prostore sa dosta zaposlenih biće teže klimatizovati.Osim navedenih,u obzir se uzimaju i stvari koje isijavaju toplotnu energiju (sijalice,računari,televizori...)

-veličina prostora

Za određivanje kapaciteta klima uređaja prema veličini prostora najednostavnije je koristiti jačine uređaja.

Kada se odlučite za određeni model klima uređaja ,sledeći bitan faktor je preopterećivanje uređaja ili neispravnosti usled nestručne montaže.

Još jedan praktičan savet,treba razmišljati o odvodu kondezata koji proizvodi unutrašnja jedinica kad se hladimo,odnosno spoljna jedinica kad se grejemo. Sa donje strane klime izvodi se crevo za odvod koje mora imati odgovarajući pad. Propisom je definisano da i kondezat iz spoljne jedinice ne sme kapljati na ulicu/trotoar.

Besplatni saveti

Sva prava rezervisana
- Copyright © 2016 EkoKlima servis Beograd

United Kingdom Bookmaker CBETTING claim Coral Bonus from link.