Preloader
Mobilna ekipa servisera: 08:00h - 20:00h / Prodaja klima uređaja na 12 rata.

Demotaža klima uređaja

Demontažu klima uređaja radimo u dva koraka

PRVI KORAK

Svaki klima uređaj koji se demontira kao  kućni običan, invertski ili veći multi sistem. Pre početka demotaže potrebno je uređaj upaliti da radi na hlađenju.

Zbog čega se to radi?

Topao ili hladan vazduh iz klime dobijamo zahvaljujući gasu u sistemu koji kruži, kojeg kompresor hladi ili greje i šalje prema unutrašnjoj jedinici, da bi taj gas iz sistema sačuvali, i ponovoga koristili pri sledecoj montaži.

Kada uređaj upalimo na hlađenje i kada startuje kompersor na spoljašnjoj jedinici možemo početi demotažu klima uređaja. Na spoljašnjoj jedinici imamo dva ventila u koji ulazi tanja i deblja bakarna cev. Sa strane ventila skinemo čepove i imbusom ključem od 4mm ili 5mm zavijamo ventil u koji ulazi tanja cev. Sačekamo jedan minut  i počinjemo sa zatvararanjem drugog  ventila imbus kljucem. Kada zatvorimo i drugi ventil  gasimo klima uređajem na daljinski i isključujemo sa napajanja. Zatim odvajamo unutrašnju jedinicu od spoljašnje, koje su bile povezane sa dve bakarne cevi i strujim kablom. Bakarne cevi su povezane sa spoljašnjem jedinicom preko holendera koji su vezani na ventil. Štel ključem odvijamo holendere sa venila i vraćamo čepove na ventile i izolir trakom zatvaramo otvore na ventilima na koji su bili holinderi. Da u toku transporta i stajanja u klima uređaja ne uđu nečistoće u ventile. Spoljašnja jedinica se napaja strujnim kablom 5×1.5 i njega otkačimo od klime da bi u potpunosti oslobodili spoljašnju jedinicu. Spoljašna jedinica je vezana za nosače sa četri šrafa. Šrafofi sa kojima je bila klima vezana za nosače su najčešće izloženi uticaju kiše i snega i na njima se brzo stvara rđa, što otežava skidanje matice sa šrafa, često predstavljaju najteži deo demontaže klima uređaja. Često se šrafovi na nosaču moraju seći brusilicom da bi se  klima odvojila. Nosači su vezani za zid sa po 2 viljka koje gidorom ,,trinaesticom“ odvijamo da bi oslobodili nosače.

DRUGI KORAK

Drugi korak se odnosi na demotažu unutrašnje jedinice koja je bila vezana sa spoljašnjom jedinicim preko holendera. Vrhove holrndera zatvaramo sa izolir trakom i ispravljamo bakarne cevi da bi se lakše izvukle koz rupu. Otkačujemo kondez crevo od unutrašnje i spoljašnje jedinice. Pre početka  demotaže unutrašnje jedinice veoma je važno da iz nje ispraznimo vodu iz kadice, da ne bi prosuli na tepih, zid ili po elektronici klime. Unutrašnja jedinica je zakačena za nosač koji je šrafovima učvrscen za zid. Pritiskom plastike sa donje strane klime otkačuje se klima od nosača. Izvlačimo bakarne cevi kroz zid, koje su vezane za klimu. Ako su duže od dva metara potrebno ih je saviti u krug da bi se mogle  iskoriste za sledeću montažu. Nosač od unutrašnje jedinice skidamo tako što odšrafimo šest šrafova i vršimo zatvaranje rupe akril gitom koja je služila za prolaz bakra koji je povezivao unutrašnju jedinicu sa spoljašnjom.

Ovakvom pravilonom demotažom vaš uređaj možete ponovo montirati bez  većih dodatnih troškova.

Delovi unutrašnje jedinice klima uređaja (slika ispod)