Preloader
Mobilna ekipa servisera: 08:00h - 20:00h / Prodaja klima uređaja na 12 rata.

Kako podesiti klimu da greje?

Da bi klima počela da greje nije samo dovoljnjo povećati temperature na daljinskom, već potrebno je zadati klimi režim grejanja preko daljinskog upravljača. Na svakom daljinskom postoji dugme na kojem piše MODE. Pritiskom na to dugme tražimo opciju grejanja. Kod nekih klima na displeju daljinskog grejanje pronalazimo tako što se pojavljuje ikona sunca, natpis HEAT. Mala strelica treba da bude usmerena ka HEAT.

Sledeći korak je podešavanje temperature na daljinskom. Poželjno je zadati na daljinskom temperaturu dva stepena veću nego što želimo da nam bude u prostoriji koju grejemo. Ako želimo da temperatura u prostoru bude 24 C, zadajmo 26 C pošto unutrašnja jedinica klime meri temperaturu kod sebe gde je temperatura za dva stepena veća nego u prostoru koji se klimatizuje. Kada postavimo opcije na daljinskom palimo klimu. Nije poželjnjo dok klima radi da na daljinskom tražimo grejanje, već to treba uraditi pre paljenja klime, dok promenu temperature možemo nesmetano menjamo dok klima radi. Kada klimu upalimo potrebno je od 2 do 10 minuta da klima počne da greje. To sve zavisi od klime i od spoljnje temperature. Kod nekih klima kompresor startuje posle 3 minuta paljenja klime. Što je hladnije napolju to je potrebno više vremena da klima počne da greje.

Brzinu duvanja vazduha iz klime podešavamo pomoću dugmeta FAN SPEED na daljinskom. Postoje u većini slučajeva tri ili četri brzine za izbacivanje vazduha. Preporučuje se prva brzina ili LOW, zato što se ventilator sporije okreće i vazduh više zadržava u isparivaču unutrašnje jedinice. Merenjem je utvrđeno da je kod manje brzine topliji vazduh za oko dva stepena nego kada je brzina ventilatora veća. Ako je temperatura u prostoriji gde se klima nalazi niska, potrebno je više vremena da se oseti baš topao vazduh iz klime, jer sve klime vrte vazduh iz prostora. Ako klima izbacuje petnaest stepeni topliji vazduh, nego što je temperatura u prostoriji, smatra se da klima dobro greje. Na primer ako je temperatura u prostoriji koja treba da se zagreje 15C, klima treba da izbacuje topao vazduh preko 30C. Što je toplije u prostoriji, klima treba bolje da greje.