Preloader
Mobilna ekipa servisera: 08:00h - 20:00h / Prodaja klima uređaja na 12 rata.

Kako da živimo zdravo pored klima uređaja?

Teško je u  sadašnje vreme  zamisliti kancelariju, poslovni prostor ili stan bez klima uređaja. Ugradnjom klima uređaja obaveze vlasnika su da svakog drugog meseca operu filtere na unutrašnjoj jedinici i da jednom godišnje uradi servis.

Zašto se radi servis klima uređaja?

Servis klima radimo iz dva razloga, prvi je da čišćenjem klime eliminišemo bakterije i grinje iz unutrašnje jedinice, a drugi je smanjenje opterećenja kompresora radi produžetka radnog veka klime.

Kako se stvaraju bakterije u klimi?

Klime ne ubacuju svež vazduh spolja, nego vrte vazduh iz prostora koji  se klimatizuje. Vazduh prolazi kroz isparivač unutrašnje jedinice koji je hladan  i na njemu se stvara kondezovana voda, koja se skuplja u kadici ispod isparivača i prirodnim putem kroz odvodno crevo izlazi iz klime. Isparivač ostaje vlažan posle isključenja klime, a posebno u kadici voda zna da se zadrži i po nekoliko nedelja dok ne ispari, što posebno pogoduje razmnožavanju bakterija i virusa.

Kako uništiti bakterije iz klima uređaja?

Jedini način za uništavanje bakterija je servis klima uređaja. Da bi uspešno uradili potrebno je skinuti masku na unutrašnjoj jedinici, skinuti kadicu gde se voda skuplja i ventilator koji izbacuje vazduh i  to sve dobro oprati. Isparivač mehanički očistiti potom pod pritiskom sredstva za dezinfekciju oprati. Kada se sve  to završi treba uključiti klimu da hladi 30 minuta. Na tržištu se prodaju razna sredstva za dezinfekciju klima uređaja, koja nemaju stoprocentni učinak.

Koje su to bolesti od prljavih klima uređaja?

Koksaki virus je najpoznatija bolest koja se dobija od klima uređaja, gde dolazi do oštećenja ćelija srčanog mišića. Pojavljivanjem klima uređaja porastao je broj i obolelih od koksaki virusa.

Česte prehlade, tegobe, glavobolja, kašljanje, curenje nosa, astma su nekeod bolesti koje prouzrokuju prljave klime. Reprezentativan primer je Vojno-medicinska akademija, gde servis kanala klima nije rađen od izgradnje objekta što je prouzrokovalo veliki broj obolelih radnika. Doktori su potvrdili da je glavni razlog neservisiranje klima i ovu bolest tretiraju kao profesionalnu bolest.

Ne štedimio na zdravlju svom, već jednom godišnje uradimo servis klima uređaja i budimo sigurni u kvalitet vazduha u našem okruženju.