Preloader
Mobilna ekipa servisera: 08:00h - 20:00h / Prodaja klima uređaja na 12 rata.

Odvod kondenzovane vode od klima uređaja

U današnje vreme nemoguće je zamisliti stan, kuću bez klima uređaja, naročito u većim gradovim Srbije kao što su Beograd, Novi Sad, Niš…

Zakon o montaži klima još ne postoji u Srbiji, kao što postoji u drugim zemljama. U nekim zemljama postoji zakon da spoljašnje klima jedinice ne smeju buti na fasadama zgrada do ulice ili da se ne vidi veza bakarnih cevi između unutrašnje i spoljašnje jedinice, a kondezat od klime spušten do zemlje ili do oluka.

Ako zanemarimo to što su klime naružile izgled naših zgrada, sledeći najveći problem je kondezovana voda koja se stvara prilikom rada klime koja kaplje na sve strane, po trotoaru, ulici…Jedino je grad Beograd doneo zakon o konezatu od klima uređaja, kojim je predviđeno da kondezovana voda ne sme da pada slobodno sa klima na ulicu i trotoar, već mora da bude sprovedena do oluka ili do zemlje.

Kontrolu vrši Komunalna policija, gde su propisane kazne za nepoštovanje za fizička lica od 2000 do 5000 dinara, pravna lica od 5 000 do 50 000 dinara. Vodu koja se stvara iz klima uređaja možemo pomoću pvc cevi da spustimo do zemlje ili do najbližeg oluka.

Izgled odvoda kondeza kod klima uređaja možete videti na slikama ispod.