Preloader
Mobilna ekipa servisera: 08:00h - 20:00h / Prodaja klima uređaja na 12 rata.

Servis klima uređaja

Klima uredjaji su sastavni deo prostora gde boravite, stoga je potrebno redovno čistiti i održavati klima uređaje.

Kod velikog broja korisnika klima uređaja preovladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti, već samo redovno prati filtere. Tek kada se oseti neprijatan miris ili kada uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju serviserima. Ukoliko se klima ne čisti barem jednom godišnje, a u poslovnim prostorima i češće, klimi se smanjuje kapacitet, troši više električne .energije, i postaje potencijalno rasadište bakterija. Neodržavanoj i neočišćenoj klimi, kompresor radi pod opterećenjem pa mu je radni vek smanjen. „Ušteda“ koja je ostvarena neservisiranjem klime vrlo brzo će nestati kroz račun za električnu.energiju ili u krajnjem slučaju kupovinom novog uređaja.

Klima uređaji se održavaju zbog:

-TEHNIČKE ISPRAVNOSTI UREĐAJA

-PRODUŽETAK VEKA UREĐAJA

-ČISTOĆE VAZDUHA U PROSTORU

Redovni servis obuhvata čišćenje unutrasnje i spoljnje jedinice.

Servis unutrašnje jedinice:

  • skidanje poklopca i njegovo pranje
  • pranje filtera i dezinfikcija antibakterijskim sredstvom
  • pranje isparivača dezinfekcionim sredstvom za skidanje nečistoća
  • čišćenje turbine, kadice, gde se skupljaju bakterije i plesni

Prvi korak kod servisa unutrašnje jedinice je demontaža krilaca, koja služe  za usmeravanje vazduha. Ona se demontiraju tako što se  srednja zakačka   otkači povlačenjem u stranu, Sredina krilca se povlači ka spolja da bi se otkačila. Pri ovoj radnji treba biti pažljiv da ne bi došlo do mehaničkog oštećenja. Prednji poklopac se podigne u vis da bi se izvadili filteri. Skidanje prednje  maske   je neophodno  u cilju kvalitetnog servisa i da bi se došlo do kadice gde se skuplja kondezovana voda. Ona je pričvršćena za oklop klime sa tri ili pet šrafova.

Najveći problem skidanja prestavlja gornji deo maske do plafona. Filteri i maska se peru tako što se naprskaju sa sredstvom za odmašćivanje koje treba da odstoji par minuta. Nakon toga je potrebno oprati mlakom vodom. Ako su isuviše prljavi potrebno je četkom prvo istrljati, a zatim vodom oprati. Ostaviti da se osuše.

Drugi korak – otkačiti kadicu za skupljanje vode i oprati je. Dok je kadica skinuta,ako radimo veliki servis skidamo turbinu. Turbini je veoma teško prići, jer se mora raskačiti elektronika. Kod nekih modela klima potrebno je skinuti motor ventilatora i ležajeve, što najviše oduzima vremena. Ako radimo standardni servis turbinu četkom očistimo i dezinfikujemo.

Treći korak – Produvati kondez crevo da proverimo da li ima začepljenje. Kada vratimo kadicu, četkom na suvo očistimo isparivač, jer ako buđ i prljavštinu pokvasimo zalepi se za lamele isparivača i nemoguće je dobro očistiti. Kada mehanički očistimo i isprskamo sredstvom za odmašćivanje, sačekamo nekoliko minuta i možemo reći da smo temeljno uradili servis klima uređaja.

Servis spoljašne jedinice:

  • pranje kondezatora (saće sa zadnje strane) i čišćenje dezinfekcionim srestvom, kako bi se izbeglo preopterecenje kompresora
  • pranje kućišta
  • provera pritiska u sistemu, eventualna dopuna ili zamena

Prvi korak kod servisa spoljašnje jedinice je čišćenje kondezatora. Isto kao kod isparivača unutrašnje jedinice  potrebno je četkom skinuti naslage prljavštine. Potom naprskati kondezator i kućište klime sredstvom za odmašćivanje i vodom dobro isprariti.

Drugi korak je postavljanje monometara na ventil spoljašnje jediniceradi provere količine gasa u sistemu. Potrebno je uključiti klimu da radi na hlađenje ili grejanje. Ako uređaj koristi gas R410, R32 tada pritisak u sistemu treba da bude 8-9 bar, a kod grejanja treba da bude 30-35 bar. Ako uređaj koristi gas R22, R407 pritisak na hlađenju treba da je 4-5bar, a na grejanju 20-25 bar. Simtomi kod nedostatka gasa najbolje se manifestuju na hlađenju: tada počne da ledi tanja cev (bakarna) i pojavljuje se led na isparivaču  unutrašnje jedinice.

Treći korak je provera prohodnosti kondez creva iz spoljašnje jedinice, provera izolacije na bakarnim cevima, elektro instalacije i nosača spoljašnje jedinice. Skidamo manometar i proveravamo kvalitet baterija u daljinskom upravljaču i time završavamo kompletan servis klima uređaja.

Servis klima uređaja neophodno je jednom godisnje uraditi, nekada i dva puta ako rade 365 dana.

Slučajevi koji zahtevaju neodložno konsultovanje sa EKO KLIMA SERVISOM:

Osigurač ili var često pregorevaju

Utikač ili utičnica je prekomerno topla


Kvar je registrovan i na TV, radio i drugim uređajima

Prekidač ne radi adekvatno


Izolacija na električnom kablu je oštećena

Neadekvatna buka se čuje tokom rada uređaj


Kada je nepravilan operativni proces ustanovljen po startovanju klime, čak i nakon isključivanja utikača iz izvora električne energije i ponovljen operativni postupak nakon 3 minuta, nepravilan proces ne nestaje.

POZOVITE NAS I OBEZBEDITE BEZBEDNO KORIŠĆENJE VAŠEG KLIMA UREĐAJA